Home / Evenimente / TEDx Amsterdam – Live Blogging

TEDx Amsterdam – Live Blogging

Astăzi sunt la TEDx AmsterdamLive, eveniment ce combină prezentări locale cu live streaming de la TEDGlobal 2013, care se ţine în Edinburgh, Scoţia. Tema de anul acesta este Think Again. A durat o veşnicie să mă conectez la wireless, dar net-ul merge foarte greu. A început evenimentul, moderatoarea vorbeşte olandeză. Shit.

E ok, speaker-ii vorbesc engleză. :)

itecu_201306_00022


Ap Verheggen, artist – 
Thinking in Extremes

itecu_201306_00019

Climate change = culture change 
 
– animalele au ajuns întotdeauna într-un loc înaintea oamenilor. Prezenţa animalelor reprezintă un indiciu al prezenţei omului. Dacă animalele dispar de acolo, va dispărea şi omul.
climatul se schimbă mereu, cauzând schimbarea culturii
– îmi place să gândesc în extreme, de aceea, de aceea ne-am gândit să creăm un gheţar în deşert. (tipul a investit într-un experiment în care au fost simulate condiţii de climă din deşert, iar apoi a creat gheaţă. Încercaţi să daţi un google sau să-l căutaţi pe YouTube). Proiectul lui se numeşte Sunglacier.

 am creat gheaţă la 50 de grade Celsius

– avem un ocean de soluţii, nu trebuie decât să le găsim

– „Xtreme Weather needs Xtreme Solutions”

– cuvântul sustenabil nu mai are valoare pentru mine, de aceea insist să folosesc cuvântul „responsabil”

Marianne Gybels, program manager AMLAB – The transparency of Aid

itecu_201306_00026– m-am trezit azi dimineaţă gândindu-mă cum ar fi să alerg sub formă de iepure. Ştiu că pare amuzant, dar cu toţii ştim aplicaţiile de smartphone care ne urmăresc traseul, atunci când ieşim la jogging, afişând harta cu liniile pe care le-am parcurs.

– în fiecare minut al vieţii noastre dezvăluim, mai mult sau mai puţin conştient, informaţii despre noi. Facebook, Twitter, Google Maps, Foursquare etc. sunt canale care strâng informaţii pe servere răspândite în întreaga lume, cu scopul de a ne face viaţa mai bună. Întrebarea care se pune este: avem, într-adevăr, nevoie de o viaţă mai bună?

– avem multe probleme în lume – sărăcia, ajutorul social, hrana, lipsa apa etc. Cum ar fi să creăm un sistem de informaţii, care să rezolve aceste probleme? Adică, să folosim informaţii/date pe care le dezvăluim, pentru a rezolva, cu adevărat probleme importante. (Aici, tipa a dat exemplul ţărilor din Africa, unde 48 de milioane de oameni folosesc telefonul mobil, cu toate că necesităţile zilnice nu le sunt satisfăcute. De exemplu, clinicile şi spitalele pot funcţiona cu un astfel de sistem în care medicii şi pacienţii îşi trimit opiniile într-o bază de date, care apoi foloseşte informaţiile strânse cu scopul de a îmbunătăţi experienţa ambelor părţi)

– am creat Three60 – o platformă care adună informaţii într-un singur sistem, doar cu ajutorul telefonului mobil – bazat pe feedback şi opinii ale oamenilor pentru rezolvarea problemelor sociale.

Sjoerd Van Der Linde, arheologThe Value of the Pastitecu_201306_00029

– dacă iau trei arheologi cu aceeaşi pregătire, aceleaşi unelte, care să lucreze în acelaşi sit şi apoi îi rog să facă o expoziţie cu ceea ce au descoperit, vă veţi afla faţă în faţă cu trei poveşti diferite.

– datorită subiectivismului, arheologia este influenţată foarte uşor de politică şi de interesele prezentului.

– moştenirea noastră este atât de importantă, încât este de valoare mondială – UNESCO

– trebuie să ne uităm mai mult la noi, la istoria propriilor noastre investigatii despre trecut. Să nu mai privim totul ca fiind date ştiinţifice. Poate acele date ştiinţifice sunt strămoşii cuiva şi au o diferită semnificaţie pentru ei, o încărcătură mult mai importantă.

– în urmă cu 12 ani, făceam săpături în Siria, căutam indicii despre trecut. Eu, un european născut în Olanda, eram într-o ţară străină, săpând în propria lor istorie şi interpretând-o după cunoştinţele mele. Cum m-aş simţi eu dacă un grup de sirieni ar veni la mine în ţară şi ar începe să facă săpături, să ia relicvlele, să le ducă la ei în ţară, să publice studii în limba lor?

– moştenirea arheologică este importantă, dar încărcătura emoţională, valoarea ei este şi mai importantă, mai ales pentru poporul respectiv. Cu ce ajutăm noi o cultură dacă venim într-o ţară, săpăm, colectăm toate datele arheologice şi expunem descoperirile în muzeele din ţările noastre? Nu ar fi mai just să sprijinim dezvoltarea arheologiei în ţările respective şi să permitem oamenilor să înveţe singuri despre propria istorie, judecând totul după valorile lor, care sunt mult mai potrivite decât ale noastre?

________________________________________________________________

După prezentările locale a urmat live streaming-ul din Edinburgh.

 

Câteva idei de acolo:
 
Juan Pardinas, economic policy innovator, spune că, în 1994, rata inflaţiei în Brazilia era de 400%. Preţurile se modficau cu aproximativ 10% în fiecare zi. Dacă mergeai la supermarket şi te aşezai la coadă la casă, puteai vedea nişte table mari pe care angajaţii magazinului le foloseau pentru a actualiza preţurile periodic. Mai exact, ele se modificau sub ochii tăi de mai multe ori, în timp ce tu aşteptai să plăteşti, astfel încât banii pe care îi dădeai la final erau cu totul alţii. Făcând o comparaţie, acesta spune că rata inflaţiei din Brazilia pentru tot anul 2013 este egală cu cea a dintre orele 8 – 18 a unei zile din 1994…
 
Lesley Hazleton, autoare – The First Muslim, o nouă privire asupra vieţii profetului Mohamed (când apar filmările pe YouTube, să o căutaţi, a vorbit foarte mişto)
 
– în 610, în momentul revelaţiei pe care avut-o pe munte, Mahomed a simţit îndoială, îngrijorare, gândindu-se că ceea ce a trăit nu poate fi adevărat. Pe tot parcursul vieţii, profetul s-a luptat cu îndoiala, încercând să caute răspunsuri. Nu a fost nicioadată sigur pe sine, aşa cum spun fundamentaliştii în ziua de astăzi. Nimeni nu are răspunsul la toate întrebările, o minte închisă şi sigură pe sine este o minte pierdută.- credinţa înseamnă îndoaială, nu cunoaşterea tuturor răspunsurilor, acela este fundamentalismul, fanatismul.

– din cauza îndoielii cauzate de credinţă, respingem disperarea nihilismului.

îndoiala este umană.

– dacă Mahomed ar vedea astăzi războaiele şi persecuţiile Orientului conduse în numele lui ar fi înspăimântat.

– Anyone who saves a live, saves the life of all humanity. (The Coran)

 
One thought on “TEDx Amsterdam – Live Blogging

  1. Pingback: fragmente #4: oamenii - Note de subsol - de Ionuţ Tecuceanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>